10 Fascinerande Fakta om Jupiter: Solsystemets Största Planet

10 Fascinerande Fakta om Jupiter: Solsystemets Största PlanetJupiter Storlek i jämförelse med jorden

Storlek och skala

Jupiter är solsystemets största planet och har en diameter på cirka 143 000 km, vilket gör den ungefär 11 gånger större än jorden. I volym är Jupiter enorm och kan rymma över 1 300 jordar.

Massiv tyngdkraft

På grund av sin enorma storlek har Jupiter en betydande tyngdkraft, som är cirka 2,5 gånger starkare än jordens. Om en person vägde 68 kg på jorden skulle de väga cirka 170 kg på Jupiter.

Snabb rotation och korta dagar

Även om Jupiter är den största planeten i solsystemet har den en otroligt snabb rotation. En dag på Jupiter varar bara 9 timmar och 56 minuter, vilket är den kortaste dagen av alla planeter i solsystemet.

Ett överflöd av månar

Jupiter har en imponerande samling av minst 79 kända månar. De fyra största, Io, Europa, Ganymedes och Callisto, kallas de galileiska månarna, uppkallade efter deras upptäckare, Galileo Galilei.

Den Stora Röda Fläcken

Jupiter är känt för sin ikoniska storm, Den Stora Röda Fläcken. Denna storm är cirka dubbelt så stor som jorden och har rasat på Jupiters yta i minst 300 år.

Gasgigantens sammansättning

Jupiter är en gasjätte och består huvudsakligen av väte (90%) och helium (10%). Den har ingen fast yta, och dess atmosfär blir gradvis tätare och varmare när man rör sig inåt mot planetens kärna.

Jupiters ringar

Även om Saturnus är mest känt för sina imponerande ringar har Jupiter också ett ringsystem. Det består av fyra primära ringar som är mycket svagare och mindre synliga än Saturnus ringar.

Magnetfältets styrka

Jupiter har det starkaste magnetfältet i solsystemet, vilket är mellan 14 och 20 gånger starkare än jordens magnetfält. Detta magnetfält genererar också intensiva strålningsbälten som gör det svårt för rymdsonder att närma sig planeten.

Energiutstrålning

Jupiter sänder ut mer energi än den tar emot från solen. Detta beror på att den fortfarande frigör värme från sin bildning för cirka 4,5 miljarder år sedan, vilket får planeten att stråla med sin inre energi.

Synlighet från jorden

Jupiter är en av de fem planeterna som man kan se från jorden utan användning av teleskop. Den är vanligtvis det fjärde mest lysande objektet på himlen - efter solen, månen och Venus. På en klar natt kan du se Jupiter som en klar, stjärnlik punkt. Om du har ett teleskop kan du till och med se några av Jupiters största månar.

Lämna en kommentar

Var god observera att kommentarer inte publiceras förrän de har blivit godkända